La firma de serveis professionals Bové Montero y Asociados i la Cambra de Comerç Francesa han organitzat la Jornada ‘Novetats fiscals i laborals per als grups multinacionals 2024’, una sessió que ha tingut lloc a Barcelona en la seu del Círculo Ecuestre i que ha comptat amb la presència de 60 directives i directius dels àmbits financer i laboral procedents d’empreses nacionals i internacionals, a més de representants del Cos Consular de Barcelona.

 

Després de la benvinguda al conjunt d’assistents per part de Josep Maria Bové, president de Bové Montero y Asociados, i a continuació de l’oportuna presentació dels ponents efectuada per Belén Fernández Ulloa, sòcia Fiscal de la firma, Carlos Gómez Jiménez, sotsdirector general de Tributs (Ministeri d’Hisenda i Funció Pública), ha analitzat les obligacions d’informació a nivell europeu dels grans operadors digitals, el nou sistema d’autoliquidacions rectificatives i les inspeccions europees conjuntes. En la seva intervenció, Gómez ha justificat que “els nous models digitals de creació de valor donen lloc a una nova percepció de la realitat fiscal internacional” i ha referit que, mitjançant la transposició de la Directiva UE 2021/514 (també coneguda com DAC 7), es pretén que “les administracions tributàries dels Estats membres tinguin coneixement de les rendes obtingudes en models de negoci de plataformes digitals”. En aquesta qüestió, ha admès que fins a l’aparició de la nova regulació es venia donant una “manca reguladora” i ha subratllat la “gran novetat” que suposen les “inspeccions conjuntes” contemplades per la Directiva, amb un “mecanisme d’intercanvi d’informació entre els Estats membres”, ha matisat. I ha titllat de “complexa” i “picallosa” aquesta nova obligació  d’informació.

Per part de Bové Montero y Asociados han intervingut Francisco Javier Rodríguez, director Fiscal, i José Luis Gómez, soci del Departament Laboral. Rodríguez ha tractat les principals i recents novetats introduïdes en el Règim especial de treballadors desplaçats a territori espanyol (o Llei Beckham) i ha dirigit la seva atenció a un altre aspecte impositiu rellevant, el conegut com Pilar 2 i la transposició del qual a Espanya (atès que deriva de recomanacions de l’OCDE a propòsit de l’establiment d’un nivell de tributació mínim global) vindrà determinada per un avantprojecte de llei encara en fase d’esborrany. En aquesta matèria ha expressat la “complexitat tributària” que suposarà, en la nova regulació, la tipificació de tres impostos: el nacional, el primari i el secundari.

 

Ja des de l’òptica laboral, José Luis Gómez ha repassat les novetats en aspectes com l’actualització de les bases i tipus de cotització per al 2024, la cotització en la Seguretat Social dels alumnes que realitzin pràctiques formatives no remunerades, els nous permisos de conciliació, el reconeixement de la parelles de fet o l’adaptació de jornada, així com canvis normatius previstos, entre altres.

 

CategoryNotícies